Ad

Nuffnang Ads

My Friends

Saturday, January 15, 2011

Lelaki Hipokrit

“Sayang jangan cakap dengan lelaki lain. Nanti I jelous tau,” kata-kata seperti ini sering diucapkan oleh para lelaki hipokrit! Memang diakui cemburu tanda sayang, tetapi, cemburu yang berlebihan apa pula ceritanya? Apalah hak lelaki ke atas seorang perempuan yang bukan mahramnya ataupun isterinya. Sedarlah bahawa anda cuma berkasih, bukannya sudah berkahwin. Jadi, anda tiada hak untuk menghalang kekasih anda melakukan apa-apa yang disukainya.
Takkan lah dia berhubung dengan rakan-rakan lelakinya pun, anda mahu cemburu? Bukankah itu dipanggil cemburu buta? Janganlah kerana ego anda yang teralu tinggi, anda melakukan si dia seperti hamba. Dia punya perasaan. Dia punya kebebasan yang tidak boleh disekat. Daripada anda melarang si dia berhubung dengan lelaki lain, baiklah anda menyuruhnya berpakaian sopan dan menutup aurat sepenuhnya.
Kita seharusnya meletakkan sepenuh kepercayaan kepada pasangan kita. Bukannya cemburu tidak tentu pasal. Kepada para hawa di luar sana, sedarlah bahawa anda punyai hak dan tidak seharusnya diperlakukan sedemikian. Apalah ertinya berkasih sayang jika anda berada dalam keadaan yang menyesakkan? Apalah ertinya berkasih sayang jika kebebasan anda disekat? Apalah ertinya berkasih sayang jika kesetiaan anda diragui? Cuba bayangkan, jika anda mendirikan rumah tangga dengan lelaki seperti itu, bagaimanakah keadaan anda selepas berkahwin? Jika sebelum berkahwin pun sudah tersiksa, jika sudah berkahwin anda sendiri rasa.
Sedarlah para lelaki, anda menghalang kekasih anda berkawan dengan lelaki lain, tetapi, bagaimanapula diri anda? Adakah anda juga turut menghalang diri anda daripada berkawan dengan perempuan lain? Tidakkah hipokrit namanya begitu?

0 people drop their comments!:

SPONSOR

Ad